Žatec bol vyhlásený za historické mesto roka v ČR

Podarilo sa to na ôsmy pokus, 7 mesiacov po zaradení do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO. České mesto Žatec má za sebou úspešné obdobie, ktoré vyvrcholilo získaním ocenenia Historické město roku.

O prvenstvo v súťaži Historické město roku bojujú každý rok zástupcovia zo všetkých krajov v ČR. Krajskí víťazi sú do finálového výberu vyberaní na základe najefektívnejšieho využitia finančných prostriedkov zo zdrojov rezortu kultúry určených na obnovu pamiatok. Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska v spolupráci s ministerstvom kultúry a ministerstvom pre miestny rozvoj následne 18. apríla pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatok a historických sídiel vyhlasuje celoštátneho víťaza za predchádzajúci rok. Titul Historické město roku 2023 vyhlásený 18. apríla tohto roka v kostole Pražská křižovatka putoval do Žatca. Zdroj: louny.eu

Vzácne chmeliarske stavby

Žatec sa objavil vo finálovom výbere ôsmykrát za sebou. Po opakovaných neúspechoch sa mu podarilo získať titul pre Ústecký kraj najmä vďaka jeho chmeliarskej tradícii, ktorá ho spolu s okolitou chmeliarskou krajinou dostala do Svetového dedičstva UNESCO. Centrom chmeliarskej oblasti je práve mesto Žatec, v ktorom sa zachoval súbor skladov, sušiarní a iných objektov využívaných pri spracovaní chmeľu.

Stredoveké centrum mesta

Historický ráz mesta vyzdvihujú aj iné verejné a sakrálne budovy z rôznych období. Zachované stavby v historickom jadre reprezentujú stavebné slohy od románskeho po secesiu. Starobylý charakter centra umocňuje štruktúra uličiek, ktorá návštevníkom Žatca umožňuje nahliadnuť do zákulisia stredovekej architektúry. Budova radnice, trojičný stĺp, kostol zo 14. storočia a jedna z najväčších synagóg v Česku sú ukážkou architektonického dedičstva mesta, ktoré vlani s pomocou viac ako 500 000 Kč zo zdrojov rezortu kultúry zrealizovalo 4 projekty obnovy pamiatok. Zdroj: viajar365.com

Zisk titulu Historické město roku 2023 prinieslo mestu Žatec 1-miliónovú odmenu, ktorú môže použiť na ďalšie projekty obnovy pamiatok. Bez finančnej odmeny neodišlo ani 13 miest, ktoré sa dostali do finálového výberu. 100 000 Kč si odniesli mestá Cheb (Karlovarský kraj), Horažďovice (Plzeňský kraj), Prachatice (Jihočeský kraj), Kolín (Středočeský kraj), Praha 1 (Praha), Jablonec nad Nisou (Liberecký kraj), Jičín (Královéhradecký kraj), Chrudim (Pardubický kraj), Moravské Budějovice (Vysočina), Lomnice (Jihomoravský kraj), Uherské Hradiště (Zlínsky kraj), Šternberk (Olomoucký kraj) a Opava (Moravskosliezsky kraj). Jablonec nad Nisou a Moravské Budějovice získali ďalších 100 000 Kč ako odmenu za zisk ceny udelenej ministrom pre miestny rozvoj.

Zdroj: Reality.sk
Zdroj foto: louny.eu, viajar365.com